Uudet katsastusaikavälit otettiin käyttöön jo toukokuussa 2018, joten siihen on ehditty tottua vähitellen. Ne tulivat voimaan henkilö- ja pakettiautoilla, mutta myös raskaalla kalustolla. Huomattavaa on, että kevyet nelipyörät jatkavat vanhalla mallilla. Uusien autojen katsastus muuttui sen verran, että muutokseen ei tarvinnut rynnätä heti, vaan vähitellen. Uusille säännöille annettiin jonkin verran joustoa ja silloin ensimmäisen katsastuksen saikin tehdä vielä vanhoilla säännöillä, mutta sen jälkeen uudet säännöt kutsuivat. Millaisia muutoksia silloin tuotiin autojen katsastukseen?
Uusien autojen katsastus muutti katsastusväliä
Aikaisemmin täysin uudella autolla mentiin katsastukseen ensimmäisen kerran silloin, kun auto oli kolmivuotias. Sen jälkeen oli välivuosi ja siitä eteenpäin piti käydä näyttämässä autonsa katsastuskonttorilla vuosittain. Sitä kutsuttiin 3-2-1-1 -malliksi. Uudet säännöt muuttivat tilannetta niin, että auton katsastusväli piteni neljään vuoteen. Uusi auto sai vuoden lisää ja sen jälkeen pitää auto käyttää katsastuksessa kahden vuoden välein, kunnes auto saavuttaa 10 vuoden iän.
Kun autolla on ajettu 10 vuotta, se pitää katsastaa vuosittain. Tätä kutsutaan 4-2-2-2-1 -malliksi. Nyt oletetaankin, että autot pysyvät nykytekniikalla hyvässä kunnossa neljä vuotta. Hyötyä tuli myös siitä, että ajoneuvoilta poistu tarkkaan rajattu katsastusajanjakso. Muutos toi mahdollisuuden siihen, että katsastus voidaan tehdä milloin tahansa viimeiseen mahdolliseen päivään mennessä.
Katsastuspäivä ei enää määräydy käyttöönottopäivän mukaan vaan sen mukaan, milloin auto on katsastettu edellisen kerran. Tämä tuo huomattavasti joustoa myös siihen, että katsastuspäivän voi muuttaa itselleen paremmin sopivaksi, kunhan huomioi viimeisen mahdollisen päivän. Sen yli aikaa ei pysty siirtämään.
Hyödyllistä myös auton myyntitilanteessa
Muutos oli hyödyllinen myös auton myyntitilanteessa. Auton voi käydä katsastamassa ennen myyntiä, jolloin ostajat ovat huomattavasti kiinnostuneempia autosta, koska se ensinnäkin voidaan todeta olevan kunnossa, mutta myös ajoaikaa voi tulla parhaimmassa tapauksessa pari vuotta. Myyjä pääsee autostaan helpommin eroon, joten molemmat osapuolet tässä tilanteessa ovat voitolla.
Jos auton vielä käyttää ennen katsastusta kunnollisessa huollossa, on se jo todella varma tapa saada myydyksi ja ostajat kiinnostumaan kunnolla. Sitä paitsi sillä saa myyjä hiukan myös nostettua auton arvoa, joten tähän kannattaa panostaa huolella. Kun auton on huoltanut ja katsastanut, seuraavan auton omistajan katsastus määräytyy sen päivän mukaan, jolloin vanha omistaja sen kävi katsastamassa. Hyvien autokauppojen jälkeen voi käydä kokeilemassa, antaako Suomi kasinot rahoitusta seuraavaan autokauppaan.
Uusien autojen katsastus ja ajankohdan löytäminen
Katsastusajankohtaa ei välttämättä muista ulkoa, joten sen löytää kaikkein helpoimmin Traficomin sähköisestä palvelusta. Se on kaikkein kätevin ja helpoin tapa. Ajankohta löytyy myös rekisteröintitodistuksesta tai jos on jo olemassa katsastustodistus, niin se kertoo seuraavan ajankohdan. Tätäkään ei siis tarvitse sen enempää muistella vaan tieto on löydettävissä.
Mitä tapahtui vuoden 2018 jälkeen
Lakimuutoksesta on jo kulunut sen verran aikaa, että uuteen katsastussysteemiin ollaan päästy kiinni sekä kokemuksia on saatu sekä autoilijoiden että katsastuspaikkojen puolelta. Paljon on tullut tietoa siitä, että ajokiellot ovat moninkertaistuneet. On siis huomattava, että muutosta ei tullut pelkästään ajankohtiin, vaan silloin otettiin käyttöön uudet arvosteluperusteet.
Käytännössä se tarkoitti myös sitä, että niin sanottuja katsastuksen pääkohteita katsotaan entistä tarkemmin. Ongelmia ovat tuoneet jarrujärjestelmien lisäksi myös pyörät ja niiden urasyvyys, jousitus sekä akselistot. Kiusallaan katsastusmiehet eivät hylkää vaan kyse on liikenneturvallisuudesta. Viallinen auto on liikenteessä melkoinen aikapommi ja huonossa tilanteessa kärsimään joutuvat sivulliset. Hylkäyksen jälkeen auton saa liikenteeseen, kun viat on korjattu. Jälkitarkastus vaaditaan kuukauden kuluessa ajokiellon määräämisestä.