Onnistuuko Ajaminen Katsastamattomalla Autolla

post thumb
kirjoittanut Autoilu/ 17 Jan 2022

Onnistuuko Ajaminen Katsastamattomalla Autolla

Kaiken kiireen keskellä voi katsastus täydellisesti unohtua. Mutta kaikki ei vielä ole menetetty, vaikka tämä tilanne tuleekin eteen. Se on myönnettävä, että ajaminen katsastamattomalla autolla on kiellettyä ja varsinkin, jos viranomaiset sen huomaavat, siitä tulee seuraamuksia. Laki sanoo, että auto on katsastettava määräaikaan mennessä. Määräajan löydät rekisteröintitodistuksesta tai voit katsoa sen Traficomin sähköisestä palvelusta. Kun katsastus on myöhässä, on varattava etukäteen aika, jolloin auton voi siirtää katsastukseen suorinta reittiä.

Ajaminen katsastamattomalla autolla johtaa sakkoihin

Todella tärkeää on se, että et aja katsastamattomalla autolla muualle kuin sinne katsastuskonttorille. Jos poliisi huomaa katsastamattoman auton liikenteessä, siitä saa seuraamuksena sakot ja samalla autostasi otetaan pois rekisterikilvet. Mikäli olet tällöin menossa katsastukseen, ainoastaan etukäteen varattu aika pelastaa sinut sakoilta. Varattu aika on todiste sille, että olet ajamassa autollasi kohti katsastusta. Tärkeä on myös huomioida, että liikennevakuutus on asianmukaisesti maksettu.

Myös sellainen auto, joka on poistettu liikennekäytöstä, voidaan ajaa katsastukseen. Siinäkin on edellytyksenä, että aika on varattu etukäteen, autolla on liikennevakuutus maksettu sekä rekisterikilpi on kiinnitettynä. Vaihtoehtoisesti autossa voi olla myös siirtolupa ja sitä osoittavat merkit. Muutoksia on tullut myös siihen, että auton katsastusväli on erilainen . Ensimmäisen kerran auto katsastetaan neljän vuoden jälkeen ja sen jälkeen joka toinen vuosi, kunnes se on kymmenen vuotta vanha. Sen jälkeen katsastus tapahtuu vuosittain.

Katsastusväliä voi muuttaa

Katsastus määräytyy aina sen mukaan, milloin ole edellinen katsastus. Tänä päivänä on siis mahdollista, että siirtää esimerkiksi autonsa katsastuksen kesään. Silloin käy katsastamassa auton kesällä, hyvissä ajoin ennen katsastuksen menoa umpeen. Tämä niin sanottu rullaavuus pystytään myös hyödyntämään raskaan kaluston katsastuksissa. Enää ei siis autoja katsasteta niiden rekisteritunnuksen viimeisen numeron mukaisesti kuin tietyssä tilanteessa. Jos rekisteritodistuksesta puuttuu käyttöönottopäivä, silloin pätee rekisterin viimeinen numero.