Hyvä Ensimmäinen Auto

post thumb
kirjoittanut Autoilu/ 13 Nov 2021

Hyvä Ensimmäinen Auto

Ensimmäisen auton hankinta on edessä kortin saamisen jälkeen. Olet saanut juuri ajokortin ja autoilun maailma on aukeamassa eteesi. Jos olet nuori kuski, niin ehkä vanhempasi hankkivat auton sinulle. Hieman vanhempi ajokortin saaja puolestaan useimmiten pulittaa auton hinnan omasta pussistaan. Oli niin tai näin, ensiauton hankintaan kannattaa panostaa. Tässä kirjoituksessa kerromme, millainen on hyvä ensimmäinen auto, eli mitä sinun tulee huomioida.

Hyvä ensimmäinen auto – mitä kannattaa huomioida

Autoa ostettaessa kannattaa aina ensin miettiä, että mihin käyttöön se tulee. Mikäli ensiauto tulee nuorelle, niin silloin yleinen käyttötapa ovat siirtymät paikasta toiseen, ajelu ylipäätään ja kavereiden tapaaminen. Tässä tapauksessa ei luonnollisesti tarvita isoa perheautoa tai farmaria, vaan pieni henkilöauto on usein riittävä. Moottoritehoiltaan ja korikooltaan pienempi auto kuluttaa myös vähemmän polttoainetta ja on näin ollen ekologinen valinta ja tässäkin mielessä hyvä ensiauto.

Mikäli käytät autoa lähinnä kaupunkiajoissa, niin moottorin tilavuudeksi kannattaa valita 1,0-1,8 litraa. Tätä suuremmat moottoritilavuudet ovat tarpeettomia kaupunkiajossa. On hyvä myös muistaa, että mitä uudempi auto on kyseessä, sitä tehokkaammin litrat ovat käytössä. Uudessa autossa 1,8 litrainen kone alkaa olla jo tarpeettoman iso pelkästään kaupunkiajoon. Toisaalta tehoja on hyvä olla, jos ajelet säännöllisesti esimerkiksi mökille tai muualle pidemmän matkan päähän.

Hyvä ensiauto – huomioi turvallisuus

Hyvä ensimmäinen auto on turvallinen. Turvallisuudessa on usein enemmän tai vähemmän kyse myös rahasta. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä enemmän olet valmis investoimaan autoosi, niin sitä turvallisempi se on. Ennen kaikkea tämä näkyy siinä, että uudemmissa autoissa on enemmän turvatekniikkaa kuin vanhoissa. Uusissa autoissa myös korirakenteet on tehty turvallisemmiksi kuin vanhoissa autoissa. Turvatyynyt ja ABS-jarrut löytyvät hieman vanhemmistakin autoista. Turvallisuudessa pätee sääntö – uudessa vara parempi.

Hyvä ensimmäinen auto kannattaa valita turvallisuus kärjessä, koska tilastollinen tosiasia on, että uudet kuskit joutuvat eniten onnettomuuksiin tiellä. Investoimalla turvallisuuteen teet palveluksen itsellesi. Uusissa autoissa on monia turvallisuutta parantavia ominaisuuksia, jotka kyllä huomaat ajaessasi, kuten ohjaustehostin, peruutuskamera ja nopeuden heijastaminen tuulilasiin.

Hyvä ensiauto – älä kuitenkaan maksa liikaa

Hyvään ensiautoon kannattaa investoida kohtuullisesti rahaa. Tämä siksi, että saisit mieluisan ja turvallisen menopelin allesi. Ei ole kuitenkaan järkevää investoida kaikkea ylimääräistä ja ottaa vielä suurta lainaa päälle, kun mietit ensiautoasi. Kokeilemalla löydät kyllä auton, joka sopii tyyliisi. Muista, että voit maksaa auton osamaksulla tai myyjästä riippuen, vaikka virtuaalivaluutta maksuvälineenä. Jos ostat vähän käytetyn auton, niin saat sen selkeästi halvemmalla kuin täysin uuden. Polttoainekuluissa säästät, jos hankit sähköauton.

One-sähköauto on melkein suomalainen sähköauto. Vaikka se on valmistettu Alankomaissa, niin valmistaja on Valmet Automobile, joka kuuluu suomalaiseen Valmet-konserniin. Auto on tulossa markkinoille vuoden 2022 alussa ja sitä myydään hulppeaan 119 000 euron hintaan. Yli 100 autoa on jo varattu, eli tämä suomalainen sähköauto vaikuttaa kiinnostavan rahakkaita ostajia.

Hyvä ensimmäinen auto – vakuutukset ja katsastukset

Ennen kun lähdet auton kanssa liikenteeseen, niin vakuutuksien on oltava kunnossa. Liikennevakuutus on pakollinen ja käytännössä sinun kannattaa ehdottomasti tämän lisäksi myös erillinen kaskovakuutus, joka kattaa onnettomuudesta seuraavia korjauskuluja. Kolari voi tulla todella kalliiksi, jos joudut maksamaan vastapuolen kulut omasta pussistasi. Autoiluun kuuluvat myös säännölliset katsastukset. Autojen katsastusajat ovat säännöllisiä. Näet autosi katsastustilanteen esimerkiksi rekisteriotteesta tai Traficomin oma-asiointi sivustolta.

Tietyin väliajoin tehtävässä katsastuksessa tarkistetaan autosi kunto ja siitä rekisteriin merkityt tiedot. Katsastuksessa tarkastetaan myös, että autovero ja tarvittavat muut maksut ovat kunnossa. Katsastus on myös ajolupa autollesi. Et saa ajaa katsastamattomalla autolla.

Hyvä ensimmäinen auto on siis turvallinen, kohtuuhintainen ja vähintäänkin katsastettu! Joissakin asioissa ei kannata säästää ja ne ovat ajomukavuus, turvallisuus ja kattavat vakuutukset. Ensiautoksi kannattaa ostaa mieluummin hieman uudempi kuin vanhempi auto. Olet autokoulussa tottunut ajamaan helppokäyttöisellä ja turvallisella autolla. Autoilijan taipaleen alku kannattaa aloittaa turvallisesti ja ajosta nauttien. Turvallista matkaa siis.