Auton Tuunaus On Oma Taiteenlajinsa

post thumb
kirjoittanut Autoilu/ 11 Nov 2020

Auton Tuunaus On Oma Taiteenlajinsa

Tuunattu auto on monen nuoren miehen haaveena ja auton tuunaus onkin suosittua puuhaa autollisen nuorison keskuudessa. Autoihin lisätään näyttäviä ominaisuuksia tai niiden tehoja viritellään jotta vaatimattomammankin näköinen auto olisi kuitenkin tehokkaampi kuin arvaisikaan. Tuunausta voi harrastella huvikseen tai siinä voi myös kilpailla tai rakentaa näyttelyautoa. Kuinka paljon sitten kenenkin mielenkiinto kantaa toimimaan autonsa parissa.

Auton tuunaus on mukavaa puuhaa, kunhan ei tuunaa liikaa. On tiettyjä rajoitteita, joita ei saa olla lain mukaan, kuten liian kirkkaita valoja. Myös liian kovat äänet saavat virkavallan kiinnostumaan autosta.

Tuunausta tee-se-itse tyylillä

Tuunaamisesta kiinnostuneet ovat usein näppäriä käsistään ja kykenevät valmistamaan itse omat osansa. Puskureita ja jopa spoilereita valmistetaan ja näin saakin juuri sellaisen kuin haluaa eikä siitä ehkä tarvitse maksaa niin paljon kuin uuden ostaessaan. Oitracon sivusto kertoo, että näitä osia saa myös tilaamalla ulkomailta.

Auton tuunaus voi olla muutakin kuin nuorten miesten puuhastelua jonkun autotallissa. Esimerkiksi showcar voi olla mielenkiinnon kohteena aikuisemmallekin henkilölle, ja löytyypä aiheesta innostuneita naisiakin. Showcar on siis rakennettu juurikin autonäyttelyitä silmällä pitäen, eikä se välttämättä ole päivittäisessä ajossa ollenkaan. Usein tällaisilla autoilla on myös sponsoreita.

Harrastelija tuunaajasta näyttelykuntoon

Monet aloittavat tuunausharrastuksensa autotallista tai takapihalta. Jos intoa riittää, harrastus saattaa kasvaa. Mutta mihin suuntaan? Tässä muutama tuunauslinja, joita voi harkita:

• Sleeper – Tehokas, mutta vaatimattoman näköinen auto
• Racer – Ominaisuuksiltaan kilpa-automainen, mutta kuitenkin katulaillinen
• Rat – Autosta tehdään tarkoituksella köyhännäköinen ruostuttamalla pintoja

Mitä tuunataan?

Tuunattu auto voi olla mikä tahansa. Yleisimpiä tuunauksen kohteita ovat aivan perusautot ja nykyään nuoret ovatkin innostuneet vähän vanhemmista autoista, joita laittelevat hienoon kuntoon. Joillain saattaa kattotelineissä kulkea rekvisiittaa, kuten potkukelkkoja tai matkalaukkuja. Tällaisten tuunausten kanssa tulee olla huolellinen kiinnitysten kanssa, ettei satu onnettomuuksia.

Tuunattu auto on hieno ja kertoo omistajastaan varmasti paljon. Valoilla saa aikaan melkoisen paljon ja autoihin onkin olemassa aivan omia sarjoja, joilla voi koristaa sisäpuolta. Tuunattuaan autonsa mieluisaksi, siitä tuskin haluaa aivan helpolla luopua, vaikka se saattaa alkaa kiinnostamaan myös muitakin. Toki joku voi haluta myydä valmiin auton ja aloittaa toisen projektin, jollain toisella autolla.