Auton Merkkivalot Kertovat, Miten Autolla Menee

post thumb
kirjoittanut Autoilu/ 12 Apr 2021

Auton Merkkivalot Kertovat, Miten Autolla Menee

Kun auton merkkivalot eivät pala, ovat asiat luultavasti autolla suhteellisen hyvin. Tosin monet valoista syttyvät kun tilanne on jo päällä. Yksi näistä on öljyn määrästä kertova valo, joka syttyy, kun öljy on jo hälyttävän vähissä ja asialle tulisi tehdä jotakin heti. Säännöllisillä tarkastuksilla välttyykin valojen välkehdinnältä, joskin niitä on myös tehty sen takia, ettei kaikkea tarvitse koko ajan tarkistella.

Auton merkkivalot – mitä ne sitten kertovat?

Uudemmissa autoissa kojelaudan valot saattavat kertoa mikäli polttimo kaipaa uusimista ja mikä polttimo. Eli aina valo ei tarkoita sitä, että jotain on varsinaisesti vialla. Myös pissapojan nesteenmäärä on usein yhdistetty huomiovaloon, jotta tietää lisätä sitä hyvissä ajoin. Toki bensiinivalo tekee saman ja sitä kannattanee huomioida melko pian tai voi olla edessä kävelyreissu.

Oitracon suosittelee, että varsinkin silloin jos moottorivalo syttyy, suunnistetaan suosiolla jo autohuoltoon. Silloin luultavasti moottori kaipaa hieman huomiota ja mitä nopeammin asian hoitaa, sitä pienemmällä vaivalla ja rahalla pääsee. Valot on tehty auttamaan auton kanssa pärjäämisessä. Onhan se mukava, että esimerkiksi käsijarru ilmoittaa itsestään valolla, jotta ei tulisi niin herkästi ajeltua käsijarru päällä.

Ovatko valot joka autossa samat?

Symbolit saattavat vaihdella autoittain, mutta idea niillä on yleensä sama. Kannattaa tutustua oman autonsa käyttöohjekirjaan ja varmistaa valojen tarkoitus. Yleensä valot on koodattu väreittäin, jolloin punaiset kertovat vakavasta ongelmasta. Keltaiset kertovat, että jokin auton osa kaipaa huoltoa ja vihreät taas ilmaisevat, että jokin toiminto on päällä.