Auton Katsastusväli

post thumb
kirjoittanut Autoilu/ 02 Mar 2021

Auton Katsastusväli

Auton katsastusväli riippuu siitä, minkä ikäinen auto on. Viimeksi näitä säädöksiä muutettiin 20.5.2018. Tuolloin päätettiin, että katsastusväliä harvennetaan uusilla autoilla. Tätä ennen oli käytössä malli 3-2-1-1 eli ensimmäisen kerran auto piti viedä katsastukseen 3-vuotiaana ja sen jälkeen kahden vuoden päästä, jonka jälkeen vuosittain. Uusi malli on 4-2-2-2-1, jossa ensimmäinen katsastus on 4-vuotiaana sen jälkeen kolme katsastusta kahden vuoden välein ja 10-vuotiaana alkaa katsastus vuoden välein.

Auton katsastusväli ja unohdukset

Mitä voi tehdä, jos on auton katsastus myöhässä? Joskus todellakin auton katsastus saattaa työn tuoksinassa unohtua, mutta se ei ole sinällään vielä ongelma. Autolla tosin ei pidä ajaa, vaan se pitäisi viedä välittömästi katsastukseen, kun on virheensä huomannut. Tosin sitä ennen pitää varata aika. Tärkeää on myöskin tarkastaa, että auton liikennevakuutus on voimassa.

Tämä ongelma voi tulla nyt vastaan, kun auton katsastusvälejä muutettiin vuonna 2018. Omistaja ei ole välttämättä sisäistänyt uutta tapaa sekä usein kiire aiheuttaa sen, että katsastus unohtuu. Autolla saa ajaa katsastukseen ja siinä pitää silloin olla rekisterikilvet kiinni. Katsastamattomalla autolla ajaminen ja siitä kiinnijääminen aiheuttaa hyvin usein käyttökiellon, jolloin autolla ei saa ajaa.

Auton katsastus myöhässä, mitä siitä seuraa?

Jos poliisi havaitsee liikenteessä auton, jonka katsastus on mennyt umpeen, siitä saa sakot sekä rekisterikilvet otetaan pois. Ainoa selitys, joka siinä tilanteessa kelpaa, on se, että autoa viedään katsastukseen. Katsastusaika on kuitenkin pystyttävä todistamaan ajanvarauksella. Auton katsastusväli on pidettävä tarkasti mielessä ja vastattava siitä, että auto käy katsastuksesta ajallaan. Helpottava tieto on kuitenkin se, että ajoneuvon voi viedä katsastukseen milloin tahansa. Kunhan se on ennen autolle määrättyä katsastuspäivää.

Auton katsastusväli muuttui siis jonkin verran vuonna 2018 ja kuten usein tällaisen lainsäädännön muuttuessa, nytkin tähän uuteen malliin siirryttiin vähitellen. Se tarkoitti käytännössä sitä, että ensimmäinen katsastus uuden lain aikana tehtiin kuitenkin vanhan mallin mukaan. Jos auton katsastusaika ihmetyttää, sen saa tietoonsa Traficomin sähköisestä palvelusta, katsastustodistuksesta tai rekisteröintitodistuksesta.

Miten saa hyväksytyn katsastuspäätöksen?

Katsastuksessa tarkistetaan aina tietyt, laissa määrätyt kohteet. Tärkeät asiat liittyvät turvallisuuteen ja näitä vikoja voi jo korjata itse tai viedä autonsa huoltoon ennen katsastusta, jolloin hylkäyspäätökset jäävät vähemmälle. Jos tuntuu, että auto viivähtää korjaamolla, voi ystävien kanssa viettää aikaa lautapelit mielessä eikä stressata auton kuntoon laittoa. Lautapeleistä shakki onkin varsin mielenkiintoinen ja koukuttava peli, mutta moni muukin peli on todella mielenkiintoinen ja viihdyttävä.

Liikenteen turvallisuusvirasto oli vuoteen 2018 asti vastuussa liikenteen valvontatehtävistä, turvallisuuden kehittämisestä sekä ympäristöhaittojen vähentämisestä. Vuoden 2019 alusta yhdistettiin Viestintävirasto, Trafi sekä osa Liikenneviraston toiminnoista Traficomiksi eli Liikenne- ja viestintävirastoksi. Se hoitaa nyt samoja viranomaistehtäviä kuin Trafi on hoitanut aiemmin.

Auton katsastusväli ja korjaukset

Auton korjaaminen kannattaa siis tehdä ennen kuin auton vie katsastukseen. Ajoneuvosta on hyvä tarkistaa jarrujärjestelmä, valaisimet sekä sähkölaitteet, ohjauslaitteet, ympäristöhaitat, pyörät ja jousitus sekä akselisto. Näiden lisäksi alusta ja kori, ettei sieltä löydy ruostumista. Jo pienellä vaivalla saa monet näistä asioista tarkistettua itse kuten esimerkiksi rengaspaineet ja valaisimien toiminta.

Pakokaasumittauksen voi myös käydä teettämässä etukäteen ja viemällä vain katsastukseen todiste tehdystä mittauksesta. Jos pakokaasumittaus tehdään vasta katsastuksen yhteydessä, kannattaa ajaa pieni lenkki ennen katsastusta, jolloin ajon aikana ylimääräinen karsta palaa pois ja päästömittaus kertoo todellisemman tuloksen.

Auton katsastusväli on siis muuttunut ja herättää välillä ihmetystä autoilijassa. Asiaa ei kuitenkaan kannata stressata, koska auton katsastuksen voi suorittaa jo ennen varsinaista, viimeistä katsastuspäivää. Katsastusaikaa voi myös muuttaa itselleen sopivammaksi hyödyntäen katsastuksen rullaavuutta. Katsastus ei enää ole kiinni auton käyttöönottopäivässä. Kunhan pysyy tarkkana ja muistaa autonsa katsastaa, ei ongelmia tule vastaan.