Sisusta kertoo auton menneisyydestä

Auton kunnostuksessa nousee usein pääosaan tekniikkapuoli ja ensisijaisesti se, mitä konepellin alta löytyy. Kun kone kehrää, laitetaan pellit suoriksi ja paikataan pahimmat reiät. On kuitenkin huolehdittava myös sisustuksen kunnostamisesta, jos autosta haluaa antaa hyvin pidetyn kulkupelin kuvan. Varsinkin kunnostettaessa autoa myyntiin, sisustuksen pienet virheet kostautuvat nopeasti hinnassa. Hienosti kimaltava ja kauniisti kehräävä auto ei viehätä ostajaa, jos kuskin penkille istuessa vastaan iskee löyhkä eikä penkillekään tee mieli istua paremmilla housuilla.

Vanhan auton haju

Käytetyssä autossa leijaileva tunkkainen tuoksu koostuu monista eri tekijöistä. Jos autossa on kuljetettu öljyjä, polttoaineita tai muita teollisia kemikaaleja, auto haisee nyrkkipajalle. Lemmikkiperheen autossa haisee märkä karva, lapsiperheen autossa penkkien alla maatuvat hampurilaisen jäänteet. Autossa, jolla on sekä kuljetettu työvälineitä että lemmikkejä ja vielä syöty kaupan päälle, haju pakkautuu sekavaksi valliksi, josta ei ehkä erota yksittäisiä vivahteita, mutta josta on helppo havaita, ettei auton sisustaa ole pidetty hyvin. Jos ei sisustasta ole huolehdittu, miksi pitäisi olettaa, että mekaniikkaakaan olisi huomioitu?

Saatavilla on toki erilaisia tuotteita, jotka lupaavat tuoda autoon uuden auton hajun. Huolella vuosia palvelleessa autossa niiden hyöty on samaa luokkaa, kuin jos laittaisi juoksulenkin jälkeen lisää deodoranttia kainaloon. Valitettavasti ainoa oikea tapa päästä eroon vanhan auton hajusta, on siivota sisusta kunnolla. Aina sekään ei riitä, mutta on hyvä alku.

Pinttyneen hajun poistamiseksi autosta kannattaa poistaa kaikki irtoavat tekstiilit ja pestä ne joko itse pesukoneessa tai painepesurilla, tai käyttää pesulassa. Auton sisäosien imurointi ja kiinteästi asennettujen tekstiilien pesu vesi-imurin tai matonpesukoneen kanssa helpottaa huomattavasti hajuhaittaa. Jos autossa on tupakoitu, sisustukseen tarttunut terva ja nikotiini irtoavat parhaiten tarkoitukseen suunnitellulla pesuaineella; valitettavasti vuosikymmeniä jatkunut tupakointi voi vaatia koko sisustan tekstiiliosien uusimisen ennen kuin pinttyneestä hajusta päästään eroon.

Tekstiilien kunto

Kun sisustukseen kuuluvat tekstiilit on pesty, on aika tarkastaa niiden kunto. Tupakalla poltettu reikä kuskin penkissä on omaan silmään ärsyttävä, mutta ostajan silmään se voi olla se yksityiskohta, joka kertoo, ettei kyseessä ole hyvin pidetty auto. Vanhemmissa autoissa penkkien ja sivupaneelien päälliset tehtiin paksuista ja kulutusta kestävistä materiaaleista, joita kannattaa huoltaa ja korjata. Repsottava sauma on helpompi korjata, kun ratkeamaa on vain sentin matkalta; kun koko sivusauma on auki, työ vaatii selvästi enemmän vaivannäköä.

Uudemmat tekstiilit eivät välttämättä kestä käyttöä kovinkaan pitkään ja kannattaa harkita huolella, laittaako niiden kunnostamiseen arvokasta työaikaa. Auton arvosta riippuen siihen voi joko teettää uudet päälliset ja sivupaneelien verhoilut tai hankkia piristystä halvemmalla, ostamalla autotarvikeliikkeestä penkkien verhoiluun tarkoitetun merkkikohtaisen sarjan. Nämä eivät tietenkään istu yhtä hyvin, kuin käsin tehdyt verhoilut, mutta piristävät auton sisätilojen ilmettä huomattavasti jo pienellä rahalla.

Kannattaa kuitenkin katsoa, millaista kuosia autonsa sisustukseen laittaa. Tietyt värit ja kuviot vievät ajatukset väkisinkin menneisiin aikoihin ja auto vanhenee yllättäen silmissä. Esimerkiksi eläinten turkiksia jäljittelevät istuinpäälliset vievät ajatukset väkisin 70-80-luvuille, vaikka olisit juuri tilannut päällissarjan netistä. Jos olet kunnostamassa autoa omaan käyttöösi, voit halutessasi laittaa vaikka seepraa eteen ja tiikeriä taakse, mutta jos tarkoitus on myydä auto ja saada siitä vielä rahaakin, mahdollisimman neutraali sisustus on turvallisin vaihtoehto.

Tässä vaiheessa auton sisätilojen kunnostukseen ei ole laitettu rahaa juuri lainkaan, mutta auton myyntiarvo on noussut jo selkeästi, puhumattakaan auton käyttömukavuudesta. Pesuainetta, neulaa, lankaa ja rankkaa fyysistä työtä säästämättä autonsa sisustuksesta saa nopeasti ja edullisesti vuosikymmeniä pois.