Tee-se-itse-autonkorjaus

Usealla saattaa mennä sormi suuhun jos auto, joka on varustettu tietokoneella, ilmoittaa viasta. Nykyautoille voi tehdä muutamia asioita ilman ammattiapua. Autot nykypäivänä ovat niin teknisiä, että harva Matti Meikäläinen osaa tai pystyy korjaamaan vikoja. Nykypäivänä onneksi on vielä joitain asioita joita voi tehdä itse vaikka omassa kotipihassa.

Nestetasojen tarkistaminen ja muita pieniä korjauksia

Hyvänä esimerkkinä on auton nestetasot, jotka autoilija pystyy hyvin tarkistamaan itse, ja jos on tarve niin hän pystyy lisäämään niitä myös itse. Tällaisia ovat esimerkiksi moottoriöljy, tuulilasinpesuneste ja jäähdytysneste. Tämän lisäksi renkaiden ilmanpaine on helppo tarkistaa sekä tuulilasin pyyhkijän sulat ovat helpot vaihtaa.

Hieman hankalampaa on vaihtaa polttimot, mutta niidenkin vaihto onnistuu ainakin tietyissä uusissa autoissa. Monissa uusissa autoissa on kädelle niukasti tilaa polttimon vaihtoon. Joissakin autoissa täytyy pissapojan säiliö tai vaihtoehtoisesti lyhty irrottaa, jotta polttimoon pääsee käsiksi, joten tämäkin on mennyt nykyautoissa entistä hankalammaksi. Polttimoiden vaihdon ohjeet löytyvät yleensä auton ohjekirjasta.

Renkaiden kausivaihto on toimenpide, jonka useat tekevät itse keväisin ja talvisin. Tärkeintä on, että vaihdossa käytetään oikeanlaisia työkaluja. Mikäli renkaat vaihdetaan heppoisella tunkilla on suuri riski, että tunkki menee rikki auton alla.

Ihanteellista on tietysti, että toista autoilijaa autetaan, mutta siinä on vaaransa, jotka kannattaa ottaa huomioon. Kun apuvirtaa annetaan, niin voi vahingossa vaurioittaa kummankin auton sähköjärjestelmää. Tämän takia on tärkeää, että tietää mitä tekee tai parempi vaihtoehto on kutsua ammattiapua paikalle.

Tarkkailua korjaamisen sijaan

Auton korjaaminen on siirtynyt nykypäivänä enemmänkin autojen tarkkailuun. Huoltovälit ovat pidemmät ja erinäköiset tarkastuskohteet ovat viimeisten parin vuosikymmenen aikana vähentyneet dramaattisesti. Tämän päivän autoille pystyy tekemään vähemmän kuin vanhoille autoille, mutta niille ei tarvitsekaan tehdä yhtä paljon kuin ennen vanhaan. Autoille kannattaa kuitenkin ennakoida kunnossapitoa sekä tarkastella niitä säännöllisesti. Näin välttyy ikäviltä seuraamuksilta ja säästää mahdollisesti pitkän pennin.

Tietokoneet helpottamassa arkea

Vikakoodien lukijat autoille ovat suuri apu auton huoltamiseen omatoimisesti. Ne parantavat ja helpottavat auton huoltoa ja korjaamista. Tietotaito, jota tähän tarvitaan on vain erilaista kuin aiemmin. Jos esimerkiksi vaihtaa öljyt, niin täytyy syöttää tieto auton tietokoneeseen, että öljyt on vaihdettu. Uusissa autoissa saattaa olla sama toimenpide edessä esimerkiksi akun vaihdon kanssa.

Monia saattaa myös hieman pelottaa tietokoneet ja uusi tietotekniikka, koska vikakoodeja tulee observoida tietokoneen kanssa. Uudet autot ovat kuitenkin huolloiltaan helpompia korjata kuin vanhemmat autot. Aikaisemmin harrastettiin enemmän viilausta ja nykypäivänä taas tehdään isompia komponenttivaihtoja. Rahaa menee tähän toki enemmän nykyään kuin aikaisemmin.

Tee-se-itse helpompaa nyt kuin aiemmin

Varsinkin vanhemmille autoille pystyy tekemään paljon itse nykypäivänä. 1980-luvun autotekniikka mahdollistaa sen, että itse pystyy tekemään erittäin paljon. Voidaankin sanoa, että lähes tulkoon kaiken pystyy tekemään itse. Tämä pätee myös uudempiin autoihin, jos vain on kiinnostunut ja motivoitunut ottamaan asioista selvää ja tekemään hieman taustatutkimusta.

Tietoa on tänä päivänä saatavilla paljon enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Internet mahdollistaa sen, että tietoa saa äärettömän helposti kaikenlaisista vioista. Jos omaan autoon tulee jokin vika, niin erittäin suurella todennäköisyydellä jollain toisella on ollut sama vika aikaisemmin ja joku on kertonut foorumilla miten vika kannattaa korjata.

Nykyään siis on paremmat mahdollisuudet tehdä itse vaikka mitä, mutta samalla laiskuus on lisääntynyt. Todella monesti auton omistaja osaisi ja pystyisi korjaamaan itse auton viat, mutta mukavuudenhaluisuus on lisääntynyt. Palveluita halutaan ja niistä ollaan valmiita maksamaan.