Ajelulla syystä ja huvikseen – autoilutapahtumat

Köröttely ja vähän rankempikin kaasuttelu ovat mieleen sekä autoharrastajille että ihan vaan tavallisille tallaajille, jotka pitävät liikkeellä olemisesta ja taittavat matkansa mieluiten renkaiden päällä. Joillekin riittää kaksi kumitassua ja toisilla on tarvetta neljälle. Silloin kun oma auto on värkätty oikein viimeisen päälle tai edes sinnepäin, voi keulan kääntää kohti kokoontumisajoja.

Niissä on nasta katsastaa muiden harrastajien silmäteriä ja esitellä omaa ylpeydenaihetta. Paikalle voi lähteä pällistelemään, vaikkei itsellä olisi autoa ajokortista puhumattakaan!

Cruisaillen vai kruisaillen?

Car cruising eli suomalaisittain autocruisailu on muutakin kuin pelkkää päämäärätöntä ajelehtimista motarilta toiselle. Cruisailuun liittyy kokonainen kulttuuri eri osa-alueineen. Näkyvimmillään cruising merkitsee nimenomaan jenkkiautojen kokoontumisajoja. Kirjaimien kanssa kannattaa olla tarkkana, koska ”kruisailulla” viitataan joskus myös nettisurffailuun, risteilyyn ja cruising boardeilla eli epäilyttävästi skeittilautoja muistuttavilla muoviläpysköillä viipottamista – yleensä ilman suojavarustusta. No hyvä on, kruisailu-kirjoitusmuotoa näkee monesti ajoharrastuksestakin puhuttaessa. Kaipa se niin on, että k-kirjain taittuu suomalaisilta paremmin kuin c:llä hienostelu. Yleensä kuitenkin alan tapahtumissa cruisaillaan ihan vieraskielisillä aakkosilla. Tässäpä muutamia esimerkkejä.

Kalenteri kertoo tapahtumista kootusti

Cruisingnight-palvelu kertoo kätevästi kalenterissaan eri paikkakuntien paikallisten autotapahtumien päiväykset ja muuta mukavaa. Esimerkiksi autotalli-osiosta löytyy kuvien kera speksejä eri tyyppisistä autoista, joita harrastajat ovat laitelleet kuntoon. Keskusteluforumilla käydään sananvaihtoa niin rompetorin helmistä kuin projekteista yleisesti, joten harrastelijoille sivustosta on paljonkin iloa. Mikään suoranainen mainos tämä maininta ei ole, mutta jokaiselle cruisailusta ja yleensäkin autoihin liittyvästä kiinnostuneelle on avuksi löytää sellainen sivusto, jossa infoa on koottu kivasti eri kategorioiden alle. Siihenhän tämä Oitracon tähtää, mutta vain vapaamuotoisemmin…

Suomen suurin cruisailutapahtuma pullistui liikaa

Keskisuomalainen uutisoi vuonna 2017 Suomen suurimmasta cruising-tapahtumasta ja kuinka se kasvoi liian suureksi. Näinhän voi hyvinkin käydä, koska laadulle on tilausta ja suurkaupungit vetävät porukkaa paikalle. Kyseessä oli Jyväskylän Vappu Cruising, jolle löytyi vuoden 2018 keväällä uudeksi kokoontumispaikaksi Lutankonaukio. Kuittia tuli joiltain kävijöiltä siitä, että keskusta-alue ei edelleenkään ehkä sovellu tällaiselle tapahtumalle. Varmasti tapahtumaa kehitetään, kuten muitakin aktiivisia autotapahtumia.

Letkan jatkoksi!

Edellä mainitun Jyväskylän Vappu Cruisingin lisäksi eri puolella Suomea järjestetään enemmän ja vähemmän säännöllisesti kokoontumisajoja kuten Riihimäen Turpakäräjät, Kotka To Hot Rdders torimiitti, Lahti Cruising, Espoo Cruising, Hyrylä Cruising, Rekola Cruising ja Vantaa Cruising erikseen, Raaseporin kokoontuminen, Nummela Cruising, Porin Drive-by Cruising, Porvoon Cruising, Oulu Cruising, Keravan Cafe Racing ja Stadin Cruising, joka järjestetään jokaisen kuukauden ensimmäisenä perjantaina Helsingin Kauppatorilla. Tuskin tässäkään oli vielä kaikki.

Huviajelulle hyvin varustautuneena

Varsinaisten järjestettyjen tilaisuuksien lisäksi maittavimpia matkailukokemuksia autoilemalla ovat ainakin allekirjoittaneen kohdalla olleet mahdollisimman rennot ja lähes ex tempore-henkiset ajoreissut. Avioliittoakin voi viritellä uusille tulille viemällä emännän tai isännän joskus kahdenkeskiselle ajolle vaikka ihan vaan naapurikaupunkiin, eikä aina tarvitse lähteä niinkään pitkälle, vaan öinen ajelu kaupunginosasta toiseen antaa perspektiiviä katukuvaan piristävästä näkökulmasta. Mukaan voi pakata evästä, ainakin alkomaholitonta huikattavaa eli juotavaa. Talvella kuppi kuumaa tekee terää ja termospullosta juotu pannukahvi tai kaakao tuovat vaihtelua tylsään, huoltoasemalla suhautettuun ja tuntikausia seisotettuun sumppiin. Koska autoilla voi joskus tulla mitta täyteen ja ne tarvitsevat yllättäviäkin taukoja, etenkin talvikeleillä kannattaa muistaa takapenkille ylimääräistä lämmikettä, ettei tosipaikan tullen tarvitse hytistä mahdollista huoltoautoa odotellessa. Nastarenkaat alle heti kun se on sallittua, niin ei pääse musta jää yllättämään. Toki voi ajatella, onko ekologista ja ilmastonmuutoksen kulta-aikana edes oikein lähteä huviajelulle, mutta voihan koko perheen huristeluun yhdistää hyötykäynnin sorttiasemalle, kierrätyskeskukseen tai lähimarketin jätepisteeseen. Rattiraivon kun jättää kotiin ja ajelee rennolla otteella, ei tarvitse nitrojakaan popsia!